BLACKJACK (21) ПРАВИЛА

ПРАВИЛА

Блекджек се играе с 4 или 6 тестета карти. Целта на играта е да бъде победена евентуалната ръка на дилъра, като играчът се опитва неовата ръка максимално да се приближи до 21, без да го надвишава.
Асото се брои за 1 или 11. Всички "картинки" (вале, дама, поп) са по 10 точки, а останалите карти носят толкова точки, колкото е написано на тях.
За да започне играта, трябва да има поне два заети бокса на масата. Всеки от залозите трябва да се постави в очертанията на бокса. Преди да се раздадат картите, дилърът прекарва ръка под боксовете, за да "регистрира" залозите. Дилърът раздава по една карта на всеки от боксовете и после дава една и на себе си. Ако неговата карта е асо, предлага insurance (застраховка) на играчите. Иншурънсът е половината от всички залози на играча, което значи, че ако един играч играе на няколко бокса, залозите му се сумират и делят на 2. След като желаещите се застраховат срещу това дилърът да има блекджек, се раздава по още една карта.
Следва "обработка" на боксовете.

  • Ако някой от играчите има блекджек и дилърът няма първа карта асо, 10 или картинка, му се изплаща залога.
  • Когато някой от играчите има 2 еднакви карти се предлага сплит (split). Изговаря се "split, card" (сплит или карта). Ако поиска сплит, картите се разделят и залога се удвоява. После се раздава по една карта и на двете места.
  • Ако сумата на някой играч е 9, 10 или 11, дилърът трябва да предложи double. Раздава се само още 1 карта (общо да станат 3). Залогът се удвоява тъй като се счита, че верояността да има трета карта асо, 10 или картинка е голяма. Трябва да се знае, че при сплит, също може да се прави double. Double, разбира се, може да се направи и при всяка друга сума.

Застраховка (Insurance)

Застраховката е една от най-малко разбраните от всички често срещани правила в Блекджек. Това не е задължително лош залог, при все, че обикновено той е с малък шанс за играча и голямо предимство на дилъра. Това не винаги е така. Ако обърната карта на дилъра се окаже Асо, той ще предложи „застраховка” на играчите.
Залозите за застраховка се равняват на половината от първоначалния залог. Дилърът ще провери дали има карта със стойност 10 под неговото Асо. Ако няма, вашият залог „застраховка” ще бъде изплатен 2 към 1. Поради тази причина този залог се нарича „застраховка”, тъй като защитава вашия първоначален залог в случай на блекджек на дилъра.
Разбира се, ако дилърът няма блекджек, губите залога „застраховка” и ще продължите да играете с първоначалния. Най-лесната стратегия е никога да не правите застраховка, дори при вариант 1 към 1 изплащане на застраховката. Играчите, броящи картите обаче често могат да засекат ситуации, където повече от една трета от оставащите карти са със стойност 10 и залогът е печеливш. Изводът е, че когато не сте сигурни дали залогът ще е печеливш за вас, е най-добре да го игнорирате.

Ако след третата карта, сумата на някой играч надвиши 21, той губи, дилърът обявява "too many" и прибира картите и залога. Дилърът раздава на себе си докато сумата му надвиши 17. Ако си раздаде асо, преценява със следващата карта, дали да го счита за 1 или за 11.
Ако неговата сума надвиши 21, плаща на всички играчи.

Ако играчът има асо и "картинка" или 10, това е блекджек и залогът се изплаща в отношение 3:2, освен ако дилъра също има блекджек. В този случай залогът се счита за egalite (егалите или en.–egality).
Това означава, че залогът нито е спечелен, нито е загубен и може да бъде променен. Ако играчът не успее да направи блекджек с първите две карти, може да опита да се приближи максимално към 21 като поиска още карти.
Заявява "card" за допълнителна карта или "no cards" ако не иска да опита.
Трябва да се знае, че играчът губи, ако сумата на ръката му надвиши 21, независимо дали ръката на дилъра също не е надвишила тази сума. Ако имат равни точки, нито единия, нито другия печели.


Блекджек!Литература

  • bg.wikipedia.org/wiki