ПРАВИЛА

"Не се сърди, човече" е класическа настолна игра за деца / и възрастни ;) със зар и цветни комплекти пионки. Игралното табло е затворена редица от полета, разположени във формата на кръст или кръг. Върху редицата са отбелязани стартовите и финални полета („кошарки“) за пионките от съответен цвят.

Обикновено се използват пионки в син, червен, зелен и жълт цвят. Играта се препоръчва за развиване на броителни навици при подрастващи.

Броят на участниците е между — 2 и 4. Целта на играта е да се вкарат всички свои пионки в коша (в центъра). Първоначално пионките на всеки играч са наредени в неговата база (в цвета на съответните пионки).

Една пионка се вкарва игра, при хвърляне със зара на шестица. Участник, хвърлил зар на шест, има право на още едно хвърляне. Пионката се вкарва в игра, като се поставя на първа позиция (означена със стрелка в съответния цвят). Пионките се въртят в посока на въртене на часовниковата стрелка.

Две пионки не могат да бъдат на едно поле (нито в свой цвят, нито с противникова пионка). Ако пионката е противникова тя се "бие". В следствие на това „битата“ пионка от друг цвят заема стартова позиция (връща се в базата). И за да се вкара отново в игра, играчът трябва да хвърли отново шестица. При невъзможност за местене (липса на ход) играчът пропуска своя ред ("пасува").

Вкарването на пионка в кошарката става с хвърлен зар, равен на оставащия брой позиции до кошарката.

Играта се печели от този играч, който пръв успее да вкара и четирите си пионки в кошарата.


Не се сърди човече!